1. Hem
  2. Programvaror
  3. DataVäxt
  4. 🎥 Läsa in markkartering

🎥 Läsa in markkartering

Följande lathund visar i några enkla steg hur du importerar markkarteringsfiler till DataVäxt växtodlingsprogram. Lathunden förutsätter att du har version 6.3 av DataVäxt samt DataVäxt Karta installerat.

1. Starta DataVäxt och öppna det utökade kartläget.

1

2. Välj Arkiv och Importera fil, en dialogruta visas, Importera lager
    Välj där Typ av fil Markkartering och leta rätt på den fil du vill importera genom att trycka på Öppna fil och navigera dig fram till din sparade fil, i exemplet har vi använt en fil som heter Markkartering.txt. Tryck Nästa.

2

3. Nu anger du i vilken lagergrupp du vill visa markkarteringen. Den föreslagna gruppen Markkartering fungerar bra. Tryck Nästa.

3

4. Nu analyserar programmet din fil och du kommer nu att se dina markkarteringsuppgifter plottade i kartan. Genom att klicka i den gröna rutan till höger om markkarteringslagret aktiverar du redigering av markkarteringsfilen. När du ser en penna till höger om lagret så har du kommit rätt.4
  5. Klicka sedan på ”Markkartering” uppe i menyn som visas i övre vänsta hörnet5
  6. Följande dialogruta, Markkartering, visar sig. Under tema väljer du om det är Kalium, Fosfor eller pH du vill visa. Klicka på Spara.

6

7. Genom att klicka på rutan Legend i Lagerkontrollen visas förklaring till de olika punkterna som visas i Kartan. Omdu vill se det exakta värdet kryssar du i aktuell ruta under Texter i föregående dialogruta.

15

8. Importen av markkarteringsfil är nu klar.

Du kan nu välja att interpolera din markkarteringsdata för att visa de inomfältsliga variationerna. Interpoleringsfunktionen hittar du i menyn Verktyg –> Interpolering. Följande dialogruta visar sig. Välj det lager du vill interpolera (det du importerade) och klicka Nästa.

9

Välj vilken markparameter du vill interpolera, ex pH. Tryck Nästa 2 ggr.

10

Du har nu fått ett nytt lager i Lagerkontrollen som visar den aktuella interpoleringen.

14

Import av markvärden till DataVäxt

I DataVäxt tabelläget, markera alla skiften genom att klicka på första skiftet, hålla ned Shift-tangenten och klicka på sista skiftet.

Gå sedan till Verktyg –> Hämta markkartering från valda skiften från karta. Markera din markkarteringsfil och klicka på Beräkna

Utifrån markkarteringspunkterna på respektive skifte har nu ett medeltal beräknats för de ingående markparametrarna. Gå till höger i tabelläget för att visa dessa.

Uppdaterat den december 8, 2016